Linka nečakane vo finále v K1 na 500 m. Je to životný úspech

01.05.2015 Celý región

Račice 1. mája (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin sa na ME v Račiciach prebojoval do nedeľňajšieho finále na 1000 m. Zverenci trénera Felixa Masára skončili v semifinále druhí. O medaily bude nečakane zápoliť aj Tibor Linka, ktorý finišoval druhý v semifinále K1 na 500 m. Matej Rusnák dopádloval v semifinále C1 šiesty a z ďalších bojov vypadol.

Linka postúpil do finále hneď pri svojom debute na vrcholnom seniorskom podujatí. "Som veľmi spokojný. Je to pre mňa najcennejšia finálová jazda v kariére, dosiahol som životný úspech. Prvýkrát som štartoval na seniorských ME a v rozjazde aj v semifinále sa mi išlo parádne. Dúfam, že aj vo finále sa mi pôjde podobne," povedal pre TASR talentovaný kajakár, ktorý v juniorskom veku žal úspechy v K2 po boku Denisa Myšáka.

Jeho bývalý "parťák" sa pri neúčasti zdravotne indisponovaného Mareka Krajčoviča zhostil v Račiciach úlohy "háčika" káštvorky a svoju úlohu zvládol. "Po príchode Denisa sme museli zmeniť loď, pretože on nejazdí na Plastexe a v Račiciach sme štartovali so značkou Nelo. Teší ma, že sme sa napriek zdravotným problémom a výmene na poste háčika dostali do finále. Posledných 150 metrov v semifinále sme sedeli v lodi krivo, dúfam, že finále bude v tomto smere lepšie," povedal Demin.

Vlček s Tarrom bez finále na 1000 m

Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr na ME v Račiciach nepostúpil do sobotňajšieho finále na 1000 m trati. Bronzoví medailisti na kilometri z vlaňajšieho šampionátu v Brandenburgu a úradujúci majstri sveta skončili v semifinále až na štvrtom mieste.

O medaily tak budú zverenci trénera Petra Likéra bojovať iba na päťstovke. "Berieme to športovo. Nevyšlo nám to, nová loď nám nejde tak, ako si predstavujeme. Do MS v Miláne sa musíme zlepšiť vo všetkom," povedal po skončení semifinále Vlček. Tarr sa snažil brať neúspech na 1000 m s nadhľadom. "Aspoň si budeme môcť pozrieť finále z tribúny."

Peter Gelle finišoval v semifinále K1 1000 piaty a v sobotu sa predstaví v B-finále. Singlkanoista Rastislav Kohút finišoval na poslednej ôsmej priečke, čo nestačilo ani na účasť v malom finále.

Finále na 500 m

Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr a ženská kádvojka s posádkou Ivana Kmeťová, Martina Kohlová sa na ME v Račiciach prebojovali priamo do nedeľňajšieho finále na 500 m. Vlček s Tarrom skončili v úvodnej rozjazde druhí za ruským tandemom Kiril Lučkin, Oleg Žestkov, Kmeťová s Kohlovou finišovali tretie.

Vlček s Tarrom si napriek nevydarenému štartu napravili chuť po rozjazde na kilometri, kde sa im nepodarilo postúpiť priamo medzi elitnú deviatku. "Ďuro skôr potiahol loď a urobil prvé dva zábery. Našťastie sme však nechytili nejaký balans, že by som padol do druhej strany a rýchlo sme stratu dobehli. Teší ma, že sme napriek pokazenému štartu priamo vo finále," povedal po pretekoch Vlček.

Video:Slovenský kajakár Erik Vlček po rozjazde K2 na 1000 m na ME v Račiciach
00:00 | 00:49


Aj Kmeťová s Kohlovou boli v cieli spokojné. "Na to, že to bol náš prvý medzinárodný štart v tejto sezóne, to bolo celkom fajn. Cítili sme sa počas trate super, aj štart sme mali na naše pomery dobrý. Na posledných 150 metroch trochu viac odskočili srbská a poľská loď, no ide predsa len o medailistky z olympiády a MS. Hlavné je, že nemusíme ísť cez semifinále," povedala pre TASR Kmeťová.

Zadáčka Kohlová si pochvaľovala rýchly štart. "Išli sme úplne dobra naladené a to vždy prispeje k dobrému záveru. Bol to jeden z našich najlepších pretekárskych štartov. Zdalo sa nám, že sme až priveľmi rýchle, ale súperky nám v druhej polovici odskočili. Videli sme však, že sme tretie a nemuseli sme ísť do krvi. V nedeľu to budú úplne iné preteky. Dúfam, že zúročíme kvalitnú zimnú prípravu a dosiahneme dobrý výsledok."

Ká štvorka

Štvorkajak v zostave Denis Myšák, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin obsadil v rozjazde na 1000 m štvrtú priečku a o postup do bojov o medaily bude bojovať v semifinále. Myšák pred šampionátom nahradil na poste "háčika" striebornej lode z vlaňajších ME v Brandenburgu Mareka Krajčoviča, ktorý má problémy so zubom a musí užívať antibiotiká.

Slovenskí rýchlostní kanoisti Tibor Linka a Matej Rusnák sa na ME v Račiciach prebojovali do semifinále na 500 m. Linka, debutant na seniorskom vrcholnom podujatí, finišoval v rozjazde K1 druhý za favorizovaným Dánom Renem Poulsenom. Rusnák finišoval v rozjazde C1 šiesty.
 

Vyberte región